Eplevin

Vin av epler

(Hvis du kommer direkte til denne siden fra en søkeside og ikke skjønner «bæret». Les denne siden først.)

Mengde: 12 kg.
Sukker pr. kg. 75-100 g.
Syre pr. kg 5-15 g. (Men er avhengig av type og tidspunkt for høsting)
Tid for massegjæring 4 dager.
Pectolase 5 g.
Bentonite Ja
Sitronsyre Opptil 150 g. hvis de er søte. Er eplene sure må du prøve deg fram. Veldig sure epler trenger ikke syre til bordvin og bare 20-30 g. til hetvin. Smak deg fram

Mye av «eplesmaken» sitter i skallet, vil du ha eplesmak på vinen beholder du derfor skallet på. Satser du på «vinboquet» skreller du eplene. Dersom du har mye epler og lager f.eks. eplemos, hvor du skreller eplene og stikker ut kjerene er det ingenting i veien for å lage vin av restene, men ikke bare «avfall» bruk hele epler i tillegg, og frys ned etterhvert som du skreller, evt, legg det i en løsning av sitronsyre, for kjerner og skrell oksyderes fort.


Av epler kan du også lage frisk og fruktig eplecider istedenfor vin, du finner cidergjær her


Oppskrifter med eple

12 kg. epler
10 l. vann
2 kg. sukker

Vask eplene, skjær dem i biter (4-8 etter størrelsen på eplene), og ha dem i et kar. Hell over kokend vann tilsatt sukker. Kjøl ned til 25 grader og tilsett gjær/gjærnæring og pectolase.

Epler flyter opp når de gjærer, og de blir brune når de kommer i kontakt luft, det er derfor viktig at de dyttes nedi mosten med en ren sleiv e.l. så ofte som mulig. Hvis du bare tilsetter 1 kg. sukker til mosten fra dag 1, kan du bruke den siste kiloen til å strø over mosten etter at du har trykket eplebitene nedi. Det hjelper mot oksydering.

Fortsett til bordvin eller hetvin


Litt tekstlinker for å tjene noen kroner

Barneutstyr
Barneseng
Babyseng
Barnesete bil
Søskenvogn
Vognpose