Hurtigvin fra sett

Vinlegging fra hurtigvinsett er den enkleste og raskeste måten å lage god, hjemmelaget vin på. Med settet følger det en detaljert oppskrift, og det skal mye til for å mislykkes. I tillegg til det tradisjonelle typene som rødvin, hvitvin og rose, får man også en rekke hetvinsvarianter som portvin, sherry, madeira, campari, vermouth og fruktaperitiffer.

Hetvinsvariantene er nesten alltid tilsatt aromaer, essenser, ekstrakter eller urteblandinger som gir dem smak tett opptil orginalvarer. Disse essensene er viktige for smaken. Ta f.eks. sherry. Orginalen er tilsatt brandy, den er fatlagret i årevis og den er ofte lagret på flaske før den blir solgt. Den smaken som da utvikles ville man ikke komme i nærheten av engang uten å jukse og tilsette litt sherryaroma.

Jeg deler vinsett grovt inn i 2 typer, druebaserte og fruktbasert.
Druebaserte består kun av konsentrert druemost,
og de er ofte «fullsukret», d.v.s. at druesukkeret ikke er fjernet fra mosten.

Fruktbaserte inneholder også ofte druesaft, men har også most fra forskjellige andre frukttyper blandet i mosten, som oftest inneholder de eple, og i røde viner brukes også hyllebær.
Andre frukter som brukes er nyper, kirsebær, stikkelsbær og rips. Denne typen sett inneholder som oftest ikke sukker, og du må tilsette vanlig strøsukker for å oppnå ønsket alkoholprosent.

Mange fruktvinsett tar sikte på å «etterligne» druevin i størst mulig grad, og det har også mange produsenter lykkes bra med. Et eks. hyllebærsaft smaker ikke som rød druesaft, eplesaft smaker ikke som druesaft, men blander du disse safttypene i riktig fohold er det mulig å få fram en most som gir en vin som smaker tett opp til druevin. Dette takket være hyllebærets «snerp» og eplemostens sødme og fylde

De fleste fruktvinsett om selges i Norge blir produsert i Danmark. På 50 og 60 tallet var vinleggingen veldig populær hobby i Danmark, dette var før EF, og vinprisene var temmelig høye.

L.Larsen, oppfinneren av L.Larsen org. hjemmevin, så muligheten for å tjene penger på folks vintørst og sparsomlighet. Problemet var bare at i Danmark var det på den tiden forbudt ved lov å bruke druesaft til å lage vin av. Kun danske frukter var lovlige. Det ble derfor lagt ned stor innsats for å finne saftblandinger som gav en vin som var tilnærmet lik druevin. Når så Danmark kom med i EF, falt prisen på utenlandsk vin. Fokus ble nå rettet mot Norge, og eksporten av danske hurtigvinsett til Norge økte kraftig.
På det norske markedet er det idag et titalls hurtigvinmerker som er
produsert i Danmark.

Ting å passe på
Som sagt inneholder settene en detaljert oppskrift, og det lønner seg å holde seg til den i størst mulig grad, men jeg vil alikevel komme med noen råd.

*Vær litt forsiktig med sukkermengden. Den mengden som er oppgitt i oppskriften baserer seg på et gjennomsnitt av folks smak, liker du tørr vin, lønner det seg å redusere sukkermengden med 2-300 g. på et 20 liters sett.

*For urter/essenser gjelder det samme, ikke tilsett alt på en gang dersom du er
usikker på styrken på disse.

*Ikke tilsett mer sukker enn det som står oppgitt i oppskriften for å få høyere alkoholinnhold. Som regel brukes en gjær som er tilpasset den sukkermengden som er oppgitt i oppskriften. Det eneste du oppnår er derfor å få en for søt vin.

*Dersom vinen av en eller annen grunn skulle stoppe å gjære, ikke tilsett andre gjærtyper. Kontakt produsent/importør og få tilsendt ny gjær av samme type.
NB! Noter deg vinens oechselgrad før du kontakter leverandør. For å få vinen igang igjen, må du sannsynligvis lage en
forsats.

*I enkelte oppskrifter oppgis det at alt sukkeret tilsettes på en gang. Det er en
framgangsmåte jeg ikke vil anbefale fordi:
1)Sukker virker konserverende på vinen. Jeg vil derfor ikke anbefale
å bruke mer enn 250 g. sukker pr. liter ifra starten av. Et eksempel: Hetvinsett med 6 kg. sukker, 18 l. vann +konsentrat.
Gjør følgende:
Bland ut 3 kg. sukker i 12 l vann og konsentratet. Når det har gjært i 3-4 dager kan du tilsette resten av vannet/sukkeret.
2) Vinen har lett for å gjære over når alt vannet og sukkeret tilsettes på en gang. Volumet på vinen øker gjerne med 30-40% under «stormgjæringen»
3)Det er greit å ha litt «justeringsgrunnlag» dersom du av en eller annen grunn skulle få problemer med gjæringen. Den resterende sukkermengden kan da brukes til en forsats, eller du kan rett og slett la være å tilsette alt sukkeret.

*Se på det å lage vin av sett som en nyttig læring. Sammenlign dine erfaringer med informasjon du finner på denne siden og i annen litteratur. Bruk oechselmåleren flittig og gjør notater fra dag til dag om utvikling i oechselgrad, temperatur, mengde sukker tilsatt o.s.v. Dette vil komme godt med neste gang du legger vin av sett, og ikke minst dersom du vil prøve å lage vin fra grunnen av.


Tekstlinker, må tjene penger også

Snart jul
Julelys LED
LED kubbelys
Julekrans
Trådløst juletrelys
Julepynt 2018
Adventsstake