De viktigste ingrediensene i en forsats er vann, sukker og gjær. I tillegg kan du tilsette gjærnæring, sats fra dunken som evt. skal restartes og frukt f.eks. rosiner.
Hensikten med en forsats er å skape et godt miljø for gjæren slik at den formerer seg hurtig, gir den en «flying-start med andre ord.
Når bør du bruke forsats
Dersom du svovler frukten bør du bruke forsats for å få gjæringen godt igang. Det samme gjelder dersom du bruker saft/most som er svakt konservet, eller frukt/bær med naturlig innhold av konserveringsmiddel som krekling, blåbær og tyttebær.
En forsats kan også brukes til å «restarte» en vin som av en eller annen grunn har stoppet opp.
Bruker du «gammel» gjær (over datostemplingen) bør du også bruke forsats for å være sikker på at det er liv i gjæren
Egenskaper en forsats bør ha. Den bør inneholde litt «næring» til gjæren enten iform av en liten teskje gjærnæring, eller i form av f.eks. rosiner. Oechselgraden bør ikke ligge under 75 og ikke over 125 på startstidspunktet, og alkoholinnholdet bør ikke ligge over 5% (Siste punktet er avhengig av gjærtype).
Oppskrifter på forsatser.
For å starte en vanlig saftbasert vin:
1 l. vann noen korn gjærnæring (1/3 pk sånn ca) 200 g. sukker og hele gjærpakken. Tilsett gjæren når den blandingen holder ca 25 grader. La det stå å lunt til gjæringen er skikkelig igang (kan ta oppimot ett døgn, men vanligvis etter noen timer) før du blander det med resten av dunken.
For svovlet frukt (massegjæring).
100 g. rosiner hell over 1 l. kokende vann og tilsett 175 g. sukker. La det kjølne ned til 25 grader før du tilsetter gjær og evt. gjærnæring. La det stå å gjære til det «bobler» skikkelig før du heller det over sammen med resten av frukten.
Forsats til vin som har startet gjæringen, men har stoppet opp.
Dette er litt mer komplisert. Start med å beregne sånn noelunde hvor sterk vinen er. Spe så ut litt av vinen, f.eks. en liter med vann, slik at alkoholprosenten kommer nedi ca 5%. Tilsett så sukker slik at forsatsen får en oechsle på ca 80. Du trenger normalt ikke tilsette gjærnæring, dersom det er tilsatt i vinen fra før, men mangel på gjærnæringen kan være grunnen til at vinen slutter å gå, og da må du selvfølgelig tilsette det.
Metoden beskrevet over trenger du normalt ikke bry deg med. Vi som stopper opp har som regel en alkoholprosent på rundt 10 og en oechslegrad på 20-40. For å gjøre det enkelt blander du derfor 1 l. vin 1 liter vann, 2.5 dl. sukker, og gjæren, og setter det lunt, men det er greit å kjenne til metoden dersom vinen har gått spesiellt lenge, (da må du tilsette mer vann og mer sukker) eller har stoppet opp rett etter gjæringsstarten, da trenger du kanskje ikke tilsette vann i det hele tatt.
Når du har fått igang forsatsen, skal du ikke helle alt tilbake på ballongen med en gang. Du risikerer at den alkoholen som allerede har dannet seg tar knekken på de nye gjærcellene. En «idiotsikker» metode er å blande forsatsen (2 liter) med 2 liter vin, vente til du ser gjæringen tar seg opp. (3-4 timer). Blande inn 4 liter. Vente. Altså doble mengden til all vinen er blandet sammen.
Tekstlinker, må tjene penger også
Barn og utstyr
Bilstol
Barneseng
Dåpsgave
Brystpumpe
Vugge
Barnesete bil