Dekantere/lufte vin

Hvorfor dekantere vin?
Det er i første rekke to grunner til at vi dekanterer vin. Vi får vekk bunnfallet som har samlet seg på flasken under lagringen. I tillegg tilføres luft, og det kan ha stor innvirkning på smaken, som oftest med positivt fortegn.

Unge og underutviklede viner har mest å tjene på dekantering. Når vinen tilføres luft «bråmodner» den, og vi får et helt annet resultat enn om vinen helles direkte i glasset fra en nyåpnet flaske.

Det er umulig å gi en fasit på hvilke viner som bør dekanteres, men som hovedregel kan man si at jo yngre vinen er, jo mer er det å tjene på dekantering. Unge viner med mye garvesyre kan godt dekanteres 8-10 timer før servering. For de fleste viner er 2-3 timer passe.

For «gamle» og modne viner er dekantering lenge i forveien ikke å anbefale de bør åpnes rett før servering for å hindre oksidering, men å ta turen fra flaske til karaffel kan den likevel ha godt av, rett og slett for å lufte vinen.

De fleste typer «pappvin», både røde og hvite har bare godt av å ta veien innom en karaffel en time eller to før den serveres.


Dekantering, gjør det enkelt
Med en Aerator (vinlufter) som koster fra 3-400 kroner kan du dekantere rett i glasset. Masse luft tilføres og vinen er drikkeklar med en gang. Ypperlig om du vil bare vil ha ett glass eller tre, for om du dekanterer hele flaska reduserer du samtidig holdbarheten og den må drikkes opp ganske kjapt. Også ideelt om du vil prøve deg litt fram, og sammenligne dekantert vin og ikke dekantert vin fra samme flaske. Mange bruker den også til «pappvin» og annen «billigvin» for å gi den noe ekstra
Dette går «råfort» å lufte vin på denne måten nesten like fort som du klarer å helle i, men det er ikke like «stilig» som å rigge seg til med lys, hvit duk og pen karaffel 🙂

Du får flere varianter, du kan prøve f.eks. denne Dorre Magic Vinlufter som får meget gode tilbakemeldinger fra tidligere kjøpere (sponsede lenker)

En liten video som viser hvordan det fungerer (les mer om dekantering på «gamlemåten» under videoen)


Hvordan dekantere vin på den gamle og stilige måten?
Vi trenger følgende: Korketrekker, stearinlys, en karaffel for vin eller en godt rengjort tom vinflaske og en papirduk/ren klut.

Er det bunnfall i vinen, bør flasken tas opp av kjelleren og settes stående i minst ett døgn, aller helst i et rom som har den temperaturen vinen skal servers i.

Åpne flasken forsiktig, unngå å rykke til. Dersom det blir det minste rykk i flasken bør den stå i ro i minst en times tid slik at bunnfallet kan roe seg igjen.

Tørk av flasketuten innvendig med papiret.
Tenn lyset og sett det på et bord ved siden av karaffelen. Løft opp karaffelen og hold den på skrå. Løft opp vinen som skal dekanteres, hold den over lyset slik at du ser flammen på lyset igjennom selve halsen på flasken, og hell vinen over i karaffelen. Hold øye med vinen, når du får lyset gjennom halsen, ser du godt når bunnfallet kommer sigende. Stopp dekanteringen like før bunnfallet når flasketuten.

Du får også spesialdesignede karafler som lar deg «hvile» flasketuten i riktig vinkel på kanten av karaffelen.

Det som blir igjen kan enten stå iro en tid og «dekanteres» direkte i glasset, det kan brukes til matlaging, eller det kan helles bort.
Nå kan du velge om du vil helle vinen tilbake i orginalflaska etter at du har rengjort den, eller du kan servere den direkte fra karaffelen.

Reklame, karaffel vin

Dekanteringskaraffel med sil og små kanaler som gir ekstra luft finner du her

Det finnes mange typer av dekanteringskaraffel bla.a. med «innebygget» kjøling, og karaffel som utnytter sentrifugalkraften til å lufte vinen «lynkjapt». Se nærmere på de ulike typene.