Vin av plommer

(Hvis du kommer direkte til denne siden fra en søkeside og ikke skjønner helt hva dette dreier seg om. 🙂 Les denne siden først.)


Om du vil ha en grundig innføring i vinlegging av frukt fra hagen, sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)


Mengde: 16 kg. (m/stein)
Sukker pr. kg. ca 100-120 g.
Syre pr. kg 10 g.
Tid for massegjæring 3-4 dager.
Pectolase 2,5 g.
Bentonite Ja
Sitronsyre 50 g.
Annet Syre/sukkerinnhold varierer veldig. Reduser sukkermengden dersom plommene du bruker er ekstra søte og omvendt.

Jeg synes at plommer alene gir en litt tam vin, de kan imidlertid blandes med «alt» av annen frukt og bær og ren plommevin er også et godt utgangspunkt for vermouth, hylleblomst vin (tilsettes tørkede hylleblomster) eller aperitiffer som smaksettes med kunstig aroma. Og så er plommer det råstoffet som gir mest vin pr. time du du bruker på å plukke, vaske, dele opp. I sterk konkurranse med eple, men plommer er greiere å jobbe med for epler oksyderer fort (blir brune). Plommer kan også brukes til cider

Oppskrift hjemmelaget vin med plommer

16 kg. plommer (veid m/stein)
9 l. vann
1,5 kg. sukker

Vask plommene fjern stilker og steiner.. Det er ingenting i veien for å fryse dem. Les om fordelene. (jeg har fått kjeft fordi jeg ikke har skrevet at plommene skal deles opp. Jeg trodde det var en naturlig konsekvens når steinene ble fjernet, men det var det vist ikke.) Så altså del opp plommene. Er de modne så river du dem opp med fingrene, ellers brukes en liten kniv, det er ikke krise om noen steiner ikke «slipper», det gjør ikke noe om de får lov til å være med å gjære)

Ha plommene i et gjæringskar og kok opp 9 liter vann og 1.5 kg.sukker. Hell det kokende vannet over og vent til det er avkjølt til 25 grader før pectolase og gjær/gjærnæring tilsettes. La det stå å gjære i 4 dager.
Sil massen ifra.

Fortsett til bordvin eller hetvin


For flere detaljer, sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)


Plommecider

Av plommer kan du også lage en lett cider. Det er forholdsvis lite syre og bitterstoffer i plommer (med mindre du blander inn slåper/villplommer) så det blir ikke veldig kompleks, men en god lettdrikkelig cider kan du absolutt få utav det. Det er flere veier til målet her. Du kan både bruke juicer, fruktpresse eller gjære på plommer som du hakker grovt først. Les på pakken med cidergjær og google eplecider så finner du utav hvordan du gjør det. Men bruk 10-20% mer frukt enn til epler. Du kan gjerne lage blandingcider. Både eple, pære, rabarbra og egentlig det du har kan blandes med plommer.

Tekstlinker, må tjene penger også

Kullsyremaskin
Lange selskapskjoler
Kjoler store størrelser
Ballkjoler