Gjør vinen ferdig

(Hvis du kommer direkte til denne siden fra en søkeside og ikke skjønner «bæret». Les denne siden først.).

Når vinen er fedig gjæret vil jeg stoppe og klarne. Jeg tilsetter vanligvis kjemikalier som gjør jobben, du kan bruke naturmetoden, d.v.s. ta tiden til hjelp, det er å anbefale, men det kan ta fryktelig lang tid før vinen er drikkeklar. Les mer om stopping og klaring etter «naturmetoden».

Stopping av vin
Når vinen er utgjæret d.v.s. når det går over 2 minutt mellom hver plopp i gjærlåsen, eller bordvin ligger på -2 eller lavere, er det på tide å stoppe vinen.

Tips
Det er lurt å la vinen stå helt i ro 2-3 dager når den nærmer seg utgått, stikk den om, og få vekk de gjærrestene som har satt seg i bunnen. Du trenger ikke å være så nøye, for du skal snart stikke om vinen igjen, men få vekk den seige massen som ligger i bunnen før du rister inn svovel og gjærstopp.

Løs opp en pose svovel (4-5 g.) i en kopp lunkent vann. Hell det på ballongen, og rist den kraftig i 1-2 minutter, deretter løser du opp posen med gjærstopp, (3-5 g.) heller den på ballongen og rister.
Trenger du gjærstopp og svovel?

Nå skal vinen luftes, d.v.s. kullsyren skal ut. Når kullsyren fjernes, klarner vinen lettere, tenk deg at det er bunnfall i en flaske med brus, når kullsyren slippes ut vil bunnfallet løfte seg. Det er samme prinsippet i vin, det slippes små mengder med kullsyre, bunnfallet dras opp, og gjør vinen uklar. I tillegg vil det bli sittende gjærsmak i kullsyren.
For å fjerne kullsyren rister du vinen 2-3 minutter, 3-4 ganger daglig i 3-4 dager, m.a.o. dunken ristes oppimot 1/2 time tilsammen.

Tips:
Du kan bruke akvariepumpe til dette og det finnes også «vinpumper» som fungerer etter samme prinsippet og koster ca 150-200,. Legg en pumpen i vinen i 30-40 minutter så slipper du arbeidet med å riste dunken. Vinen eksponeres for veldig mye oksygen på denne måten, og holdbarheten reduseres derfor ganske kraftig, men samtidig modner vinen fortere. Drikker du vinen opp iløpet av 1/2 år kan metoden benyttes.

Kontroller at alt karbondioksyden er ute ved å holde for åpningen, rist kraftig iallefall ett halvt minutt, og løft opp hånden. Da skal du ikke høre vislelyd, og skummet som evt. danner seg skal legge seg fort. Skjer ikke dette må vinen ristes mer . Når du er sikker på at all kullsyre er ute,lar du vinen stå i ro 3-4 dager før den stikkes om uten å få med det som har dannet seg av bunnfall.

Klaring
Tilsett en flaske kieselsol på dunken, og rist godt. Vent mellom en halvtime og en time før du har på flytende gelantine eller chitosan.

(Bruker du gelantinepulver må det løses opp på forhånd. Ha 1 toppet ts. gelantine i et glass og fyll halve glasset med kaldt vann, rør godt. Vent 1/2 time, fyll opp glasset med varmt, men ikke kokende vann og rør til gelantinen løser seg helt opp. Tapp av 1 liter vin og ha den i en rengjort stor brusflaske, ha på gelantineblandingen og rist godt. Hell det tilbake på dunken.)

Rist dunken 1-2 minutter.

Sett dunken høyt (slik at du slipper å flytte den før omstikking) og kjølig. La den stå i 8-10 dager eller til vinen er krystallklar.

Stikk om vinen. Nå er det viktig at du ikke får med bunnfallet.

Ikke tøm bunnfallet i vasken, iallefall ikke om du har tilsatt gjærnæring
Det er ikke «farlig» å tømme det i vasken men det er litt bortkastet, spesielt om du har hage eller noen blomsterkrukker som trenger litt gjødsel. For gjærnæringen inneholder nitrogen, mineraler og sporstoffer som er nyttige for de fleste planter. Bla.a. magnesium, kalium, fosfat og svovel (om du har brukt det). Dette er bare det du har tilsatt. I tillegg kommer næring fra selve fruktrestene.

Du kan også spe ut bunnfallet med vann og ha det i melkekartonger og bruke det som snegleåte istedenfor øl.

Tips
Dersom du synes det blir mye bunnfall, og ikke vil tømme ut alt, kan du fylle det på rengjorte norgesglass, brusflasker e.l. og sette det i kjøleskapet. I løpet av en uke har vinen og bunnfallet skillt seg, og du kan helle vinen forsiktig tilbake på dunken.

Kontroller at vinen er tom for kullsyre ved å holde over åpningen i dunken og riste den godt, det skal ikke dannes trykk når du gjør dette, dannes det trykk, må dunken ristes etpar ganger dagelig til vinen er helt «død». Når siste rest av kullsyre er borte, lar du igjen dunken stå en ukes tid helt i ro. Pass på å ha på gjærlås.

Kontroller dunken etter en uke, er det dannet bunnfall, lar du den stå nok en uke før du stikker den om igjen. Dersom det ikke finnes bunnfall på dunken er vinen forsåvidt klar til å tappes på flasker, men hvis du har muligheten til det, d.v.s. har et kaldt rom lønner det seg å kuldestabilisere vinen 1 måneds tid. Det vil si å la den stå helt iro og kaldt, på den måten felles vinkrystallene ut på dunken, istedenfor på flasker.

Det er viktig at dunken er ganske full og at du bruker gjærlås på hele tiden dersom du vil kuldestabilisere vinen, ellers kan vinen oksydere.


Om du vil ha en grundig innføring i å lage hjemmelaget vin, sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)



Tekstlinker, må tjene penger også

Pledd
Dynetrekk
Stretchlaken
Sengesett flanell
Sengegavl
Sengetøy