Jordbærvin

Vin av jordbær

(Hvis du kommer direkte til denne siden fra en søkeside og ikke er helt med? 😉 . Les denne siden først.)


Om du vil ha en grundig innføring i vinlegging med norske bær eller frukt, sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)


Mengde: 14 kg.
Sukker pr. kg. ca 60 g.
Syre pr. kg 10 g.
Tid for massegjæring 4 dager.
Pectolase 2,5 g.
Bentonite Ja
Sitronsyre 70 g.

Jordbær gir mye «bærsmak» på vinen, denne forsvinner gradvis ved lagring. Som en avkjølt aperitiff kan jordbærvin drikkes straks den er ferdig.

Oppskrifter med jordbær

14 kg. jordbær
9 l. vann
2.1 kg. sukker
Vask bærene og mos dem med en «potetstapper» e.l.

(Jordbær bør forøverig fryses. Les om fordelene.)

Ha bærene i et gjæringskar og kok opp 9 liter vann og 1.1 kg.sukker. Hell det kokende vannet over og vent til det er avkjølt til 25 grader før pectolase og gjær/gjærnæring tilsettes. La det stå å gjære i 5 dager.
Sil massen ifra.

Et problem med jordbær er at de flyter opp på overflaten under massegjæringstiden. Legg derfor merke til at bare 1.1 kg. av den totale sukkermengden kokes opp sammen med vannet. De siste kiloen strøs over bærene i porsjoner på ca 100 g. morgen og kveld, etter at bærene er dyttet nedi satsen med en tresleiv e.l. Drysses sukker over på denne måten eksponeres bærene mindre for luft. Jeg «sparer» også på syren. Syreinnholdet i jordbær varierer så det er ikke sikkert at du trenger tilsette syre. Smak på vinen etter at den er ferdig.

Fortsett til bordvin eller hetvin


For flere detaljer, sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)