Vin av epler

(Hvis du kommer direkte til denne siden fra en søkeside og ikke skjønner “bæret”. Les denne siden først.)

Mengde: 12 kg.
Sukker pr. kg. 75-100 g.
Syre pr. kg 5-15 g. (Men er avhengig av type og tidspunkt for høsting)
Tid for massegjæring 4 dager.
Pectolase 5 g.
Bentonite Ja
Sitronsyre Opptil 150 g. hvis de er søte. Er eplene sure må du prøve deg fram. Veldig sure epler trenger ikke syre til bordvin og bare 20-30 g. til hetvin. Smak deg fram

Mye av “eplesmaken” sitter i skallet, vil du ha eplesmak på vinen beholder du derfor skallet på. Satser du på “vinboquet” skreller du eplene. Dersom du har mye epler og lager f.eks. eplemos, hvor du skreller eplene og stikker ut kjerene er det ingenting i veien for å lage vin av restene, men ikke bare “avfall” bruk hele epler i tillegg, og frys ned etterhvert som du skreller, evt, legg det i en løsning av sitronsyre, for kjerner og skrell oksyderes fort.


Av epler kan du også lage frisk og fruktig eplecider istedenfor eplevin, du finner cidergjær her


Vinoppskrifter med eple

12 kg. epler
10 l. vann
2 kg. sukker

Vask eplene, skjær dem i biter (4-8 etter størrelsen på eplene), og ha dem i et kar. Hell over kokend vann tilsatt sukker. Kjøl ned til 25 grader og tilsett gjær/gjærnæring og pectolase.

Epler flyter opp når de gjærer, og de blir brune når de kommer i kontakt luft, det er derfor viktig at de dyttes nedi mosten med en ren sleiv e.l. så ofte som mulig. Hvis du bare tilsetter 1 kg. sukker til mosten fra dag 1, kan du bruke den siste kiloen til å strø over mosten etter at du har trykket eplebitene nedi. Det hjelper mot oksydering. Hvis du massegjærer i 4 dager, strør du over 150 gram sukker to ganger til dagen (hmm går ikke helt opp sier du blir 1200 gram?, du strør selvfølgelig ikke over sukker rett før du stikker om.)

Sil fra eplene etter 4 dager. Du skal stå igjen med ca 17 kg. væske. Har du mindre enn 16 liter koker du opp så mye væske som du mangler, pluss en halvliter, heller over eplerestene og siler en gang til. Har du for mye væske så korrigerer du i neste punkt.

Fortsett til bordvin eller hetvin


Litt tekstlinker for å tjene noen kroner

Barneutstyr
Barneseng
Babyseng
Barnesete bil
Søskenvogn
Vognpose