Vin av solbær, oppskrift

(Hvis du kommer direkte til denne siden fra en søkeside og ikke helt hva som foregår, 🙂 les denne siden først.)


Om du vil ha en grundig innføring i vinlegging av frukt og bær fra hagen, sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)


Mengde: 10 kg.
Sukker pr. kg. ca 60 g.
Syre pr. kg 20 g.
Tid for massegjæring 4 dager.
Pectolase 5 g.
Bentonite Ja
Sitronsyre Nei.

Solbær er veldig likt rips i sukker og syreinnhold, og også «konsistensen» og behandlingen av bærene har mye felles, men smaken er selvfølgelig helt anderledes.

Personlig har jeg lite til overs for ren solbærvin, og vil anbefale en blanding med 25% solbær og 75% rips. Se da ripsoppskriften, og erstatt en del av ripsen med solbær, samme framgangsmåte. Brukes solbær alene passer det best til hetvin.

Oppskrifter med solbær

Standardoppskrift solbærvin
10 kg. Solbær
12 l. vann
2.4 kg. sukker

Rens bærene for blader, skadde og innskrumpete bær og annet rask, stilkene kan godt følge med, men det er ikke noe minus om disse også fjernes. Vask bærene. Solbær kan godt fryses les om fordelene.

Ha bærene i et gjæringskar og kok opp 12 liter vann og 2.4 kg.sukker. Hell det kokende vannet over og vent til det er avkjølt til 25 grader før pectolase og gjær/gjærnæring tilsettes. La det stå å gjære i 4 dager.
Sil massen ifra.

Dersom du bare bruker solbær, vil jeg anbefale at du lager en søt og sterk hetvin, som blir nesten som en likør. Se hvordan du maksimerer alkoholinnholdet. Tilsett gjerne et par helflasker 60% sprit i tillegg og smak deg fram til ønsket oechselgrad, 35 er et godt utgangspunkt.

Fortsett til bordvin eller hetvin

Jeg har også en leseroppskrift, hvor solbærene gjærer med lenge, og mye smak trekkes utav skallet. Det gjør at du kan lage vin av mye mindre bær. Den oppskriften finner du her


For flere detaljer, sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)


Tekstlinker, må tjene penger også

Stoltrekk
Liftgardiner
Rullegardin
Sengesett flanell
Roll up gardin
Sengeteppe