Spørsmål fra leserne

Noen spørsmål som jeg har svart på via mail som kanskje kan være av interesse for andre

Hvorfor får jeg vondt i hodet av en vin når den er helt fersk, men en måned senere får jeg det ikke
Sannsynligvis er du overfølsom ovenfor tannin (garvesyre) og/eller svovel. Disse stoffene kan sammen med alkohol skape ubehag, når du får i deg for mye. Grunne til at du ikke reagere på samme måte på lagret vin som på «fersk» er at disse stoffene over tid reagere med alkoholen i vinen og danner andre kjemiske forbindelser som du altså ikke reagerer på.

Kan jeg lage vin av gammelt syltetøy?
Det kan du hvis ikke syltetøyet er angrepet av mugg eller lignende. Det er vanskelig å få til å gjære hvis det er tilsatt konserveringsmiddel, men det er mulig det går dersom du bruker en forsats. Dersom det har blitt brukt Certo eller andre sylte/frysepulver, må du tilsette ekstra vinenzyme, ellers vil du få problemer med pectinetråder i vinen.
Start med å blande 10 kg. syltetøy med 10 liter vann, mål oechselgraden. Hvis den ligger på 25 er det brukt 1 kg. sukker i syltetøyet (sånn ca), ved 50 er det brukt ca 2 kg. sukker 75 3 kg. o.s.v. Ta hensyn til det når du beregner sukkermengden som skal tilsettes.

Hvor får jeg tak i tomme vinflasker?

Prøv nærmeste resturant, tilby deg å betale pant for flaskene, ellers har Europrisbutikkene vinflasker. Eller spør venner på Facebook

Hvor får jeg tak i glassballonger?
Prøv på loppemarked.

Hvordan får jeg «festet» krympekapslene?
Det går med hårføner hvis du har en av den kraftige sorten. Ellers må du ty til varmepistol, evt. damp fra en kaffekjele.

Hvordan får jeg ut kork som er dyttet inn i flaska?
Fyll flaska helt med vann, slik at korken får trekke. La den stå slik i 1-2 døgn. Hell ut vannet og tilsett 1 dl. vann og 1 liten «kork» plumbo. La det stå 2 døgn. Hell ut plumboen. Fyll på med varmt vann og rist godt. Nå skal korken løse seg opp i vannet. Gjenta evt. prosessen. Det bør også gå med litt salmiakk.


Tekstlinker for å tjene noen øre

Regntøy barn
Didriksons regntøy
Rains regnjakke
Regnponcho
Regnkåpe dame