Råd og tips om vinlegging

Les om vinlegging. Disse sidene inneholder en del informasjon, det finnes ellers lite informasjon på norsk på nettet, men det bugner av engelskspråkelig. Jeg anbefaler spesiellt Jack Kellers side
Sjekk også denne danske siden, nettsiden er dessverre nedlagt, men det ligger heldigvis en lagret versjon av den på archive.org

I tillegg er det gitt ut en rekke bøker som Vinlegging for nybegynnere og Egen vin av frukt og bær og de engelskspråklige 130 New Winemaking Recipes og Home Winemaking in the Right Way. I tillegg har mange ukeblader artikler om vinlegging om høsten.

Husk at det er mange «innfallsvinkler» til det å lage vin, så fordi om to oppskrifter er totalt forskjellige, trenger ikke nødvendigvis en av dem være feil. For å ta ett helt konkret eksempel. Jeg anbefaler at du rister vinen for å få ut kullsyre, andre vil si at vinen skal stå mest mulig i ro. Rister du vinen vil ting gå fortere, både selve klarningen av vinen og den vil kreve mindre lagring. Står den i ro hele tiden kan det ta opptil ett år å klarne den og siden den får mindre kontakt med oksygen vil den også kreve lengre modningstid, og ganske sikkert en bedre vin på sikt, men det tar kanskje 4-5 år før den er på topp. Dette er ting du finner utav etterhvert.

*Det viktigste rådet jeg kan gi en vinlegger, både nybegynnere og viderekommende er å skaffe seg en oechselmåler og lær å bruke den.

* Mål din favorittvin med oechselmåler og noter ned oechselgraden. Dette er et greit utgangspunkt når du skal lage din egen vin. Legg merke til at syreinnhold i frukten, frukttype o.s.v. utgjør en helhet i smaken så du vil ikke få en vin som smaker nøyaktig likt, selv om oechselgraden er den samme.

* Vær forsiktig med sukker, det er alltid bedre å bruke litt for lite, og ettersøte, enn å bruke for mye. Det samme gjelder ting du tilsetter vinen f.eks. vermouthurter eller aroma. Er du i tvil så bruk mindre dose. Se hva du kan gjøre hvis vinen allikevel blir for søt

*Noen hevder at bruk av druesukker istedenfor vanlig sukker gir en bedre resultat

*Les bruksanvisningen nøye dersom du lager vin av vinsett. Se flere råd rundt det å lage vin av sett

*Renslighet er meget viktig, bruk Chempro-SPD eller annet spesialrengjøringsmiddel til all rengjøring av flasker, ballong og utstyr.

*Husk at kvaliteten på vannet er avgjørende for den ferdige vin. Sjekkliste: Det må være rent, bakteriefritt og ikke inneholde humus. Ikke bruk varmt vann direkte ifra kranen det inneholder ofte mye metall, og kan også gi grubunn for bakterier. Vannet bør ikke inneholde for mye klor. Vet du at klorinnholdet er høyt, kan du koke opp vannet, da vil noe av kloren forsvinne. Vannet må ikke være hardt (kalkholdig). Dersom vannet er hardt, må du tilsette ekstra syre iform av f.eks. sitronsyre.

*Når du skal lage vin er det viktig å ha god tålmodighet. Selv om de fleste hurtigvinmerker, markedsføres som 3 uker hurtigvin, er det ikke dermed sagt at man får et fullgodt resultat på 3 uker. Med max klaff vil vinen være klar til å tappes på flaske etter 3 uker. Jeg anbefaler imidlertid at temperaturen under gjæringen senkes med 6-7 grader til 18-19 grader. Det vil føre til at det tar 1-2 uker lengre tid før vinen er ferdiggjæret, men du vil som oftest få en ferdig vin med høyere kvalitet. Det er også en fordel at vinen står på ballongen etpar uker etter at den er ferdig, da vil vinkrystaller utfelles i ballongen, istedenfor å flasker. Deretter skal vinen lagres på flaske, gjerne 1/2 år eller lengre før den drikkes.

*Lag alltid mer vin en du egentlig trenger. Dersom du ikke har en vinkjeller fra før er det stor sannsynlighet for at vinen er drukket opp lenge før den når sitt kvalitetsmessige høydepunkt.

*Dekanter vinen før servering.

*Ha riktig temperatur på vinen ved servering.

*Ikke bruk lysstoffrør eller sparepærer i rom hvor du oppbevarer eller arbeider med vin. Enkelte typer uv-lys kan skade vinen.

*En viss tids lagring vil nesten alltid forbedre vinens smak, prøv deg fra ved å åpne en flaske i ny og ne.

Hetviner, spesiellt sherry, madeira, portvin, solbærvin og kirsebærvin ønsker vi ofte å få så sterke som overhodet mulig. Hvordan oppnår vi det uten å risikere at vinen blir for søt? Dersom du har lagt vintypen før, vet du omtrent hvor søt du vil ha den. Les mer.

*Husk! Uansett hvor nøyaktig du er, og hvor mye arbeid du legger i det, så kan det gå galt. Gjær er en levende organisme, og saften er laget av naturlige råstoffer, i tillegg kan vannet eller lufta inneholde bakterier eller andre forurensninger som gir utslag på vinen. Så selv om du ikke er 100% fornøyd første gangen, la deg ikke skremme fra å prøve igjen.


Noen tekstlinker for å tjene penger

Sengesett flanell
Sengeteppe
Liftgardiner
Rullegardiner
Stoltrekk