Forberedelse til vinlegging

Utstyr
Start med å skaffe deg nødvendige utstyr. Det jeg regner som helt nødvendig er to ballonger eller gjæringskar i riktig størrelse. Til oppskriftene og eksemplene på vinlegging.net må størrelsen være 25-30 liter. Skal du foreta massegjæring. (se «saftutvinning«) må minst et av karene ha stor åpning. Det blir for mye kav å stikke fruktbiter gjennom tuten i en glassballong.
En av ballongene må dessuten ha mulighet for å påsettes en gjærlås.

Annet utstyr du trenger er hevert og gjærlås. Du bør dessuten ha en oechselmåler og et spesialrensemiddel til utstyr og flasker. Nærmere omtale om alt utstyr finner du her.

Ingredienser
Du må ha vingjær og gjærnæring, og det er stort sett bare til ripsvin du ikke trenger ekstra syre. Alt annet kan utelates, men for en nybegynner vil jeg anbefale både bentonite, pectolase, svovel, gjærstopp, kieselsol og gelantine (evnt annet klaringsmiddel) i porsjonspakker som er beregnet til ca 25 l.. Det er lettere å få et godt resultat da. Når du får litt erfaring kan du begynne å eksprimentere med ingrediensene, utelate noen, eller redusere eller øke mengden av andre.

Frukt/bær (råstoff)
Pass på at du har nok frukt/bær til et sett før du begynner å bearbeide den. Har du for lite kan du som oftest tilsette rosiner, det er et råstoff som passer til stort sett alt. Sukker må selvfølgelig også anskaffes.

Rengjøring
Før du starter å bearbeide frukten må alt utstyr som skal brukes rengjøres grundig. Bruk et spesialrengjøringsmiddel som desinfiserer, ikke bruk vanlig vaskemiddel, de etterlater seg som regel litt såperester.

Gå til neste punkt


Noen lenker for å tjene penger

Ballkjoler
Selskapskjoler
Kjoler store størrelser
Dongeriklær
Dunjakker