Om du vil ha en grundig innføring i å lage hjemmelaget vin, sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)
Gjæringen stopper opp for tidlig.
Start med å måle vinens oechselgrad. Under spesiellt gunstige forhold når det gjelder gjærkvalitet, temperatur og næring kan en bordvinsats gjære ut på en ukes tid.
En vinsats som har startet gjæringen dør ikke ut av seg selv uten videre. Grunner til at gjæren dør er som regel en av følgende:
•For varmt d.v.s. at hele satsmengden kommer opp i temperaturer over 30 grader, eller høyere dette er avhengig av gjærtype.
•For mye eller for lite sukker. Mål vinen med en oechselmåler. Det skal normalt gjære i området 0-100 er den lavere eller høyere enn det kan det være årsaken
•For høyt alkoholinnhold. Gjæren dør når vinen oppnår et gitt alkoholinnhold.
•Vinen stoppes kjemisk, ved tilsetning av svovel eller gjærstopp, eller ved at konservert saft, eller bær med høyt innhold av konserveringsmiddel blir tilsatt.
•Kulde/trekk kan stanse gjæringen, men vil som regel bare bremse den.
Dersom vinen er «sterk», d.v.s. over ca 8% kan det være vanskelig å få den til å gå igjen fordi alkohol dreper ny gjær om du tilsetter det. Er den under eller rundt 8% kan du få den til å gå med metoden som er beskrevet under. Blande 1 liter vin og en liter vann pluss gjær o.s.v.
Vinen startet aldri å gå.
Mosten kan være så søt at den ikke starter. Grunnene er at når satsen inneholder mye sukker blir bindingene i vannet sterkere enn de ellers ville ha vært. Når vinen gjærer blir det dannet karbondioksyd. Når sukkerlaken blir for sterk klarer ikke vinen å kvitte seg med karbondioksyden, og gjæren blir karbondioksidforgiftet eller «kvalt».
Tips: Prøv å spe ut en liter vin slik at oechselgraden kommer i underkant av 100, la den stå sammen med dunken, dersom gjæringen tar seg opp i den utspedde vinen, kan du tappe av nok en liter, la gjæringen ta seg opp, bland med 2 liter, 4 liter o.s.v.
Dersom det ikke hjelper, tilsetter du en ny pk. gjær i en vann/vinblanding på 2 l. som holder oechselgrad ca 80-100, temp 23-25 grader. Da vil gjæren få idelle startforhold. Når det stormgjærer, kan du blande den med 2 liter fra dunken, så 4 liter, 8 liter o.s.v. se over.
At den ikke starter kan også skyldes svovling av gjær som ikke tåler svovel. Svovel er et konserveringsmiddel som brukes for å ta knekken på bla.a. villgjær, det bremser også utviklingen i vanlig vingjær, som ofte tåler ofte svovel godt, men ikke alltid, sjekk med leverandøren av vingjær hvis du er usikker. For å få den igang bland ut 1 l. vin med en liter vann og tilsett sukker slik at oechselgraden ligger omtrent på 80, tilsett ny gjær. Når du ser at det gjærer skikkelig blander du dette med 2 l. fra vinen som ikke gjærer. La gjæringen ta seg opp, bland inn 4 l. o.s.v.
Du kan også ha fått en «død» gjær. Du kan selv ha drept den med for varm væske eller gjæren kan være gammel, den kan ha blitt dårlig oppbevart (varmt/fuktig) o.l. Restart vinen som over.
Det er også en mulighet for at frukten du bruker inneholder naturlige konserveringsmidler f.eks blåbær. Dersom du bruker saft som ikke er beregnet for vin, som eplejuice fra kartong, kan det være at det konserveringsmiddelet som er brukt er det samme som brukes som gjærstopp (E202) og da er det vanskelig å få den til å gjære. Restart evt vinen som beskrevet over, (spe 1 liter most med 1 liter vann, tilsett gjær o.s.v.)
Vinen er for søt
Har du stoppet den med gjærstopp, er det lite å gjøre med den, du vil ikke få den til å gå igjen.
Hvis den er «helt på grensen» til å være ok, kan du prøve å tilsette en pakke (50 gram) sitronsyre. Da vil den føles mindre søt.
Du kan ta vare på den og bruke mindre sukker på din neste dunk og prøve å blande.
Den kan også brukes som Sangria eller som basis for bowles eller drinker.
Vinen er uklar (den står fremdeles på dunken)
Det er viktig at vinen er 100% klar før den tappes på flasker, ikke tapp den på flasker og regn med at den klarner etter hvert.
Prøv følgende:(I oppgitt rekkefølge)
•Få ut all kullsyre
•Sett dunken kjølig
•Tilsett gelantine/chitosan og kieselsol Les mer.
•Tilsett vinenzyme Les mer.
•Tilsett bentonit Les mer.
•»Mekanisk klaring» ved hjelp av vinfilterapparat.
Det finnes også en mengde kjerringråd som skumet melk, tørket og knust eggeskall m.m. men jeg har alltid klart å få vinen klar ved hjelp av en eller en kombinasjon av metodene over.
Vinen er uklar (den er allerede tappet på flasker)
Som regel 1 av 3 feil
•Gjærrester. Fargen på bunnfallet er gråhvit og det er til å begynne med veldig tyktflytende. Det stivner etter hvert. Detter er det verste formen av bunnfall. Det setter litt smak på vinen og vil også følge med når du heller i glasset.
Hvordan unngå det? Det unngåes enkelt ved at vinen er 100% klar når den tappes på flasker. Dersom det allerede er et faktum, vil dekantering hjelpe. I ekstreme tilfeller er det ikke annet å gjøre enn å helle vinen tilbake på ballongen og tilsette klaringsmiddel.
•Vinkrystaller. Ser ut som «snø eller iskrystaller». Gjennomsiktige krystaller som fester seg i flaska. Smaker ingenting, og er derfor ikke å regne som et stort problem. Det største problemt er faktisk å få flaskene rene hvis du planlegger å bruke dem på ny. Utfellingen oppstår p.g.a. av en kjemisk reaksjon i vinen. Graden av vinkrystaller varierer fra vintype til vintype
Hvordan unngå det? La dunken stå kaldt i 2-3 uker etter at den er klar og ferdig luftet, da vil mesteparten av krystallene utfelles i dunken.
•Avfarging skjer stort sett bare med røde viner. Bunnfallet har samme farge som vinen, og vil over tid legge seg som et tynt belegg inni flaskene. Smaker lite og vil etter en tid være så fast i formen at det ikke er noe problem å dekantere det vekk.
Hvordan unngå det? Dette vil alltid skje i større eller mindre grad med røde viner. Det kan lønne seg å la vinen stå på dunken etpar uker etter at den er ferdig, men det kan alikevel komme tilbake etter en tids lagring.
Andre typer bunnfall og uklarheter kan skyldes at vinen inneholder pektintråder. Det kan skyldes støv og skitt enten i dunkene eller på flaskene. Dersom vinen er for svak eller dårlig svovlet kan man risikere at det gror sopp i vinen, det vil gjøre vinen uklar, man kan få korkrester i vinen under korkingen o.s.v. mulighetene er mange men de tre førstnevnte er absolutt de vanligste.
For flere detaljer, sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)
Tekstlinker for å tjene noen øre
Regntøy barn
Didriksons regntøy
Rains regnjakke
Regnponcho
Regnkåpe dame