Vin av bjørkesevje eller lønnesevje

(Hvis du kommer direkte til denne siden fra en søkeside og ikke skjønner helt hva som foregår 🙂 Les denne siden først.) Har du laget vin før, bare fortsetter du nedover.


Om du vil ha en grundig innføring i å lage vin av sevje fra bjørk, lønn etc., sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)


Hvordan sevje tappes finner du nederst på siden.

Den enkleste måten å lage sevjevin på, og strengt tatt den beste, er å bruke druekonsentrat for vin, følge oppskriften som følger med og erstatte vannet i oppskriften med samme mengde sevje. Jeg har smakt litt forskjellig her og hvitt druekonsentrat med styrke rundt 12% på ferdig vin er nok favoritten. Vil du ha mer smak av «natur» kan du krydre den med tørkede hylleblomster.

Eller du kan velge den mer tradisjonelle måten:

Hjemmelaget sevjevin

«Ren» sevjevin kan gjæres helt ut uten å stikkes om, men det tilsettes vanligvis en slump rosiner. Disse siles ifra etter ca 1 uke.
Oppskrift med bjørkesevje (bjørkevin)

20 l. sevje
1 pakke vingjær
1 pakke gjærnæring
1 kg. rosiner (eller mer om du vil ha mer smak, du kan bruke helt opp til 5 kg., reduser sukkermengden i punktet under med 500 g. for hver kilo ekstra rosiner du bruker og syremengden med 15 til 20 g. i neste punkt. Du må også koke opp mer sevje selvsagt også må du øke den totale mengden sevje noe (1 liter pr. kg, rosiner) for noe av væsken forsvinner med rosinene når du siler dem ifra.)
2 kg. sukker
80 g. sitronsyre

Kok opp 2 l. sevje, ha rosinene oppi, ta av varmen, og legg på lokk. La det stå å svelle 15-20 min. Knus rosinene med en potetstapper, ha det over i et gjæringskar sammen med resten av sevjen, sukker, gjær, gjærnæring og sitronsyre.

La det stå å gjære 5-6 dager før du siler ifra.

NB! I neste del av oppskriften, enten du velger «bordvin» eller «hetvin» står følgende:»Hvis du nå har gjort rett, skal du stå igjen med 17 liter væske». For akkurat sevjevin blir dette feil, du har ca 20 liter væske når du har silt ifra. Du skal derfor kun tilsette 1 liter vann til bordvin, og bare sukker til hetvin. Tapp litt vin av ballongen, og løs opp sukkeret i denne før du heller det tilbake.

Fortsett til bordvin eller hetvin


For flere detaljer, sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)


Dette er ikke eneste veien til «målet». Du kan også koke inn sevjen og ikke bruke rosiner. For min del er det uprøvd, men jeg regner med at du trenger minst 100 liter sevje som du reduserer ned til 20 liter. Jeg har prøvd å koke inn sevje i liten skala (5 liter) og smakte på den etterhvert, og den begynte egentlig ikke så smake noe før det var 1 liter igjen og skal du bruke den til sirup så må du faktisk ned i rundt 1 dl. før den tykner.

Ett tips om du vil redusere er å investere i en kokeplate som du kan sette ute (sponset link, du får dem fra ca 200 kr.). Selv om du har god kjøkkenvifte er det en dårlig ide å fordampe 80 liter væske innendørs. Eventuelt kan du kjøpe en fuktighetsmåler slik at du har kontroll og evt. en avfukter om det blir for fuktig på kjøkkenet.

Lurer du på hvordan du tapper bjørkesaft?
Tapp sevjen fra store trær, helst med en omkrets på en meter nede ved roten. Disse overlever lettere den behandlingen de får enn småtrær. For å skaffe nok sevje til en dunk trengs det sevje fra 4-5 trær. Dersom treet alikevel skal hogges kan du bore flere hull i treet og tappe det «tomt».

Det er minst to metoder for å tappe sevje. Du kan bruke 1.5 liters brusflasker. Skjær over greiner lengst mulig nede på treet som har ca samme tykkelse som åpningen i brusflaska, tre greinen innpå, og bind den godt fast. Fest 3 fl. på hvert tre og la det stå 2-3 dager eller til flaskene er fyllt opp. Forsegle greinen med tjære.

Metode 2: Bor deg inn i treet ca 120 cm oppe på stammen bruk en bor med diameter ca 30 mm, bor deg inn 20-30 mm. dypt. Sette en propp med hull i i hullet, og stikk inn en slange, og la sevjen renne rett i en ballong/bøtte m/lokk, event kan du bor så stort hull som slangen du bruker og stikke den rett inn i hullet. Det er en fordel om du henter sevjen hver dag og setter den i kjøleskapet, spesielt om det begynner å bli varmt i været. Da kan du forsåvidt tappe rett på halvannen liter brusflasker.

Når du har tappet av 3-4 l. etter ca 3 dager, forsegler du hullet med en propp som du skjærer til av en grein.


Tekstlinker, må tjene penger også

Stoltrekk
Liftgardiner
Kjoler store størrelser
Sengesett flanell
Roll up gardin
Sengeteppe