Hva trengs for å lage vin?

Gjæringskar
Dersom det lages vin fra grunnen av d.v.s. at det brukes massegjæring av frukt, er det praktisk å bruke en plaststamp. Pass på at den er stor nok, slik at det ikke «gjærer over», en kan regne med at massen «vokser» 30-40% i volum under stormgjæringen. Det er viktig at den er godkjent til matvarer, aller helst en som er beregnet for alkohol, og bruker du en brukt så sjekk hva den har blitt brukt til før. Det enkleste er nok å skaffe seg ett av Europris sine gjæringskar.

Når massen er silt (eller fra dag 1 hvis du gjærer fra sett eller hjemmelagd saft) , har du vinen på en vinballong eller ett gjæringskar.
Gjæringskaret må være i plast godkjent for næringsmidler eller du kan bruke en glassballong. Dunker i rustfritt stål er også velegnet men den må være syrefast, ellers vil syren i vinen løse opp metallet, det vil misfarge vinen, og også sette smak.

Jeg anbefaler, iallefall for nybegynnere, at det har en størrelse på 20-25 l. Det er en praktisk størrelse fordi de fleste ingredienser som gjær, gjærnæring o.s.v. er pakket i pakningstørrelser som passer til 20-25 l. vin. De fleste vinsett baserer seg også på denne størrelsen. Det er også en størrelse som kan «håndteres», vinen skal kanskje ristes en del iløpet av tiden den er på ballongen.

Beholderen må også ha en utforming som gjør det mulig å sette på en gjærlås.
Jeg har god erfaring med å bruke gjæringsspann av plast med lokk. Det har følgende fordeler:
*Lett å holde ren. Ta av lokket og skur den.
*Man kan ta av lokket og røre i vinen istedenfor å riste den
*Den er forholdsvis billig (100-120 kroner.)

Gjæringsspann får du på Europris. Glassballonger kjøper du brukt. prøv loppemarked eller på Finn.

Gjærlås
Gjærlåse er et lite bøyd rør i plast, som er fylt med vann. Den settes på ballongen igjennom en gummipropp/foring. Ballongen skal være helt tett utenom åpningen i gjærlåsen. Gjærlåsen har følgende funksjoner:
*Den hindrer at insekter og andre forurensingskilder kommer i kontakt med vinen.
*Den holder karbondioksyden på et «gunstig» nivå. D.v.s. at den holder karbondioksyden på plass inne i beholder, slik at den beskytter vinen mot påvirkning fra oksygenet i luften. Samtidig slipper den ut en del slik at ikke trykket blir for stort.
*»Blopper» det i gjærlåsen vet vi at vinen gjærer.
*Det er også en indikator for hvor i gjæringsprosessen vi er, når det blir lengre og lengre mellom hvert «blopp» betyr det at gjæringen avtar, og vinen begynner å bli ferdig.
Pris 15-20 kroner

Gjæringsmåler/oechselmåler/vinhydrometer.
…..kjært barn har mange navn.
En oechselmåler er en flytevekt som måler sukkerinnholdet i vinen. Den forteller om vinen er ferdiggjæret, den kan brukes til å beregne alkoholinnholdet i vinen(forutsetter måling før vinen begynner å gjære), den brukes til å beregne «farten» i gjæringen. Den brukes dersom du ønsker å lage din hjemmelagde vin nøyaktig like søt som din favorittvin. Dersom du vil prøve deg på mer «avanserte» saker som musserende vin/cider eller kanskje vin for diabetikere, må du ha en.  Les mer om oechselmåler
Pris 30-100

Hevert
En hevet brukes når vi stikker om vinen. En gummislange kan brukes, men jeg anbefaler en spesialhevert for vinlegging. Den har et rør av stiv plast i ene enden, som gjør det lettere å styre heverten når den er nedi dunken, det gjør det enklere å unngå å få med bunnfallet.

Pris 30-200

Termometer
Termometer brukes til å måle temperatur, både i rommet og på væske som tilsettes vinen slik at du ikke dreper gjæren.

Måleglass
Når oechselgraden på vinen skal måles er det praktisk å bruke et måleglass. Det er høyt, og smalt, slik at det skal lite vin til for å få oechslmåleren til å flyte. Dersom du bruker gjæringsspann, trenger du ikke måleglasss, da kan oechselvekten senkes direkte nedi vinen.
Et måleglass har dessuten en meget nøyaktig måleskala for væskemengde
Pris 25-50 (Etter størrelse og om det er i glass eller plast

Rensemiddel til vinballong og flasker
Det er viktig at alt utstyr og ikke minst flaskene som vinen skal tappes på er helt rene når du driver med vinbrygging. Zalo o.l. egner seg lite fordi det alltid vil være litt såperester igjen. Krystallsoda kan brukes, men jeg anbefaler et spesialrensemiddel for brygging f.eks. Chempro SDP. Damp er også velegnet til sterilisering og rengjøring av utstyr. Dersom du har tilgang på steemer kan det brukes i tillegg til normal rengjøring. Bare pass på at temperaturen ikke blir for høy når den brukes på glass.
Pris flaskerens ca 25 øre pr. liter væske.

Korker/vinkorker
Det finnes en rekke typer korker på markedet. De aller fleste er sterilisert på forhånd. Enkelte typer er behandlet med voks som gjør at de glir lett inn i flaskene. Korker skal normalt ikke kokes, det gjør dem harde, og det frigjør også uønskede smaksstoffer. Legg korkene i en plastpose, fyll på varmt vann direkte ifra springen (ca 65-70 grader) knyt igjen posen, og la dem ligge en halv time, da er de klare til bruk. Ønsker du å sterilisere dem, kan du ha etpar g. svovel direkte i denne posen.
Rundt 1,- pr. stk.

Korkapparat til vinkorker
Det finnes to hovedtyper på markedet en type i plast eller tre hvor man må «banke» korken på plass, (bilde) og en i metall, (bilde) som fungerer etter vektstang prinsippet hvor korken presses på plass. Sistnevnte er absolutt å anbefale selv om den er noe dyrere i tillegg til at den gjør jobben enklere, får man også en høyere kvalitet på resultatet.
Pris ca 40,- for den første varianten 130-200,- for den andre.

Vinetiketter
Det bør brukes etiketter, slik at du vet hva du har i vinkjelleren. Det finnes en mengde etiketter på markedet. Bruk en type som er ferdig gummiert. På etiketten skriver du årgang (før det på før den settes på flaskene). Dersom du lager vin fra sett, fører du også på den datoen som står på settet. Får du et godt resultat, kan du prøve å få tak i flere sett fra samme parti. Du kan også skrive ut vinetiketter selv med printer. Istedenfor å kjøpe dyre ark med lim på baksiden, kan du smøre baksiden av etikettene med skummetmelk. Det står godt nok fast og det er også lett å få dem av igjen med varmt vann hvis du skal bruke flaskene flere ganger.
Pris ca 50 øre pr. stk.

Krympekapsler
Mest til pynt, men er også med på beskytte korken mot ytre påvirkning. I tillegg kan den brukes som et del av «systematiseringen» av vinkjelleren. Du kan bruke forskjellig farge for forskjellig årganger og forskjellige sorter. «Krympes» over flaskehalsen ved hjelp av damp, eller med en sterk hårføner/varmepistol.
Pris 0.50-1,- pr. stk.

Vinometer
Bortkastede penger mener nå jeg…… Med et vinometer måler du styrken på vinen. Du fyller vin i et tynnt glassrør, snur det og setter det på et flatt underlag. Vinen «senker» seg i glasset og du kan lese av styrken på en skala. Et vinometer vil ikke gi et 100% pålitelig resultat, i.o.m. at resultatet påvirkes av sukkerinnhold, og andre «faste stoffer» i vinen, kullsyreinnhold og temperatur. Om alkoholinnholdet i vinen er 15 eller 16%, betyr egentlig ikke så mye? Du vil dessuten kunne oppnå et mye mer nøyaktig resultat ved hjelp av oechselmåler og utregningstabell.

Vinfilterapparat
Med et vinfilterapparat vil du alltid få vinen klar uansett. Jeg anbefaler å tilsette klaring i form av kieselsol og gelantine som normalt. Når vinen har stått 4-5 dager kan du gi den en site «finish» med et filterapparat. Bruk av filterplater har en pris på ca. 1 krone pr. liter vin som går igjennom

Reklame

Litt tekstreklame for å få inn noen øre:
Gul regnjakke
Regntøy barn
Rosa regnjakke
Tretorn regnjakke dame og herre
Regnjakke herre