Detaljert vinoppskrift rips


Om du vil ha en annen vinkling på det å lage hjemmelaget vin av rips, sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)


Oppskrift for rips, punkt for punkt

Ripsvin styrke ca 14%, oechselgrad 8-10.

Flere har sendt mail og bedt om mer nøyaktige oppskrifter enn den du finner under generell oppskrift. Det er ikke for å være vanskelig at jeg ikke har gitt en detaljert oppskrift tidligere. Grunnen er at det sikkert finnes et tyvetalls gjærtyper på markedet, kombinert med et tyvetalls typer gjærnæring, svovling eller ikke svovling, behandling av frukten, forskjellige klarningstyper, forskjellige konserveringsmåter o.s.v. I sum blir det en mengde oppskrifter som avviker mer eller mindre fra hverandre. Jeg vil derfor anbefale at du bruker den oppskriften som følger gjærpakken som et utgangspunkt, og kombinere det med råd og tips du finner på denne siden.

Anyway her er min favorittoppskrift, en ripsvin med middels alkoholstyrke, litt søt, men ikke så søt som en ordinær hetvin. Egner seg både som dessertvin, avkjølt som aperitiff og den kan blandes med litt sitronbrus/farris og serveres med isbiter. Oppskriften baserer seg på L.Larsen ingredienser som opprinnelig er beregnet for hurtigvinsett. (L.Larsen er dessverre utgått, men jeg har laget lignede vin med SAGA gjær i senere tid. Saga får du på Europris)

Gjæren er «rask», og vinen trenger ikke svovles på forhånd, forutsatt at du er nøye med rengjøring av utstyr og råstoff.

Ingredienser
*12 kg. rips
*ca 14 l. vann
*Bordvinsgjær
*Gjærnæring 8 g.
*Bentonit 15 g.
*3 pk. pectolase (vinenzyme) totalt 7.5 g.
*Svovel 3g.
*Gjærstopp 5 g.
*Kieselsol 30 g.
*Gelantine 1 ts.
*Sukker ca 4.2 kg.
*En neve rosiner (25-30 stk)

Plukk 12 kg rips, plukk vekk «innskrumpede» bær, fjern blader og ta gjerne en del av stilkene vekk. Skyll av dem, ha dem i 2 bæreposer og sett dem i fryseboksen i minst 48 timer.
Ta opp bærene og legg dem i en balje/gjæringsspann på minst 30 l.

Samtidig som du tar opp bærene, setter du i gang en forsats. Kok opp 2 l. vann tilsatt 350 g. sukker. Når det har kokt opp legger du oppi rosinene, og legger et lokk over. Når det har stått et kvarters tid, moser du rosinene lett med en potetstapper/treskje e.l.
Straks blandingen er avkjølt til ca 25 grader tilsetter du gjær og gjærnæring. Legg et klede/lokk over og sett det lunt. Om du er usikker på om gjæren er gammel eller om den har blitt oppbevart på riktig måte, så vent med å ta bærene opp av fryseboksen til du ser at forsatsen gjærer. Da slipper du å stresse med å skaffe ny gjær, samme dag, om det er noe feil på den du har.

Når bærene har tint (5-6 timer etter at du tok dem utav fryseboksen) moser du dem i baljen med en potetmoser, tresleiv e.l., eller gjør som franske vinbønder, trakk oppi baljen :-).

Kok deretter opp 9 l. vann og 2.5 kg. sukker, hell det over bærene, vent til blandingen er avkjølt til 25 grader, tilsett pectolase. Tilsett forsatsen med rosinene som nå forhåpentligvis har begynt å gjære. Sett på lokk, uten gjærlås, dersom du bruker gjæringsspann eller legg et rent klede over dersom du bruker en vanlig balje. Sett det lunt d.v.s. ca 23 grader, og du kan godt senke temperaturen til 18-20 grader nå du ser at det begynner å gjære.

Bærene vil flyte opp, og det er viktig at du dytter dem nedi med en ren sleiv e.l. så ofte du har tid. Strø evt. over 100 g. sukker hver kveld det virker konserverende, og hjelper til med å holde bærene nedi satsen.
Husk å trekke den sukkermengden fra totalen

Når det har vært synelig gjæring i 4 døgn skal bærene siles ifra.
Du kan bruke et sileklede som du binder over bena på en krakk, selv har jeg brukt en pastasil, som har såpass store hull at den ikke tetter seg til, samtidig som hullene er så små at hele bær ikke slipper igjennom, eller du kan bruke et vanlig dørslag.

Du skal nå stå igjen med 17-18 liter, har du mindre kan du helle så mye kokende vann som du mangler over bærmassen, og sile en gang til, eller du kan ganske enkelt øke vannmengden noe ved neste vanntilsetning. Har du for mye, bør du minske neste vanntilsetning.

Ha den avsilte mosten på en ballong eller i et gjæringsspann, og sett på gjærlås. Når du ser at det gjærer tydelig, koker du opp ca. 5 l. vann og sukker. (I utgangspunktet skal du bruke 1 kg. , men trekk ifra den mengden du evt. har strødd over bærene under massegjæringen.), tilsett også posen med bentonite. Totalt bør du nå ha 23 l. væske på dunken din.

(Ett lite tips her. På nyere dunker er det vanligvis en skala på utsiden som viser hvor mye væske det er på dunken. Bruker du glassballong eller en dunk uten markering for væske, så ta deg tid til å måle opp 23 liter på forhånd og sett en tusjstrek, eller ett klistermerke slik at du vet hvor mye væske du skal ha)

Nå skal det stå å gjære i ca 14 dager, eller til det går oppimot 1 minutt mellom hvert «plopp» i gjærlåsen. Beveg såvidt på dunken hver dag, slik at mosten blander seg litt.

Mål vinen med en oechselmåler. Dersom oechselgraden er over 10 skal du bare la den fortsette å gjære. Dersom den er under 10, tapper du av litt vin, og tilsetter ca 0,5 dl. sukker for hver oechselgrad den er under 10, da vil ochselgraden ende opp på ca 10 igjen. La det gjære i 2-3 dager, mål vinen og evt. gjenta prosessen. På den måten maksimeres alkoholinnholdet, og vinen blir mer holdbar og fyldigere.

Eller hvis du ikke vil ha den for sterk kan du la være å tilsette mer sukker

Når det er mer enn 2 minutter mellom hver plopp i gjærlåsen, kan du regne vinen som ferdig. La den stå i ro 1 døgn, stikk den om, og få vekk noe av det groveste bunnfallet. Tapp av 1 l. vin, løs opp svovel og gjærstopp hver for seg i 1/2 liter av denne vinen. hell det tilbake på ballongen og rist godt. De neste 3-4 dagene skal vinen luftes for å få ut kullsyren. Rist dunken 2-3 minutter 2-3 ganger daglig i de neste 4 dager. 5-te dagen lar du ballongen stå i ro. Stikk om vinen igjen.

Tilsett kieselsol, og rist dunken godt i ettpar minutter. Løs opp 1 ts. gelantine i et 1/2 glass vann. La det stå å svelle i 1/2 time. Fyll opp glasset med varmt vann. Tapp av 1 liter vin, og rist/visp gelantinen inn i vinen. La ballongen stå iro i overkant av en uke. Stikk om vinen igjen, uten å få med bunnfallet. Nå skal vinen luftes igjen. Rist vinen godt 3-4 ganger dagelig, i 1-2 minutter, i 3-4 dager. Deretter står vinen iro i etpar døgn. Stikk om vinen igjen. Sett på gjærlås og la den stå iro i 1-2 uker. Dersom det nå har blitt dannet bunnfall, stikker du den om igjen. Dersom den er 100% klar, er den klar til å tapes på flasker.


Sjekk også boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)


Tekstlinker, må tjene penger også

Langweekend
Weekendtur London
Weekendtur Amsterdam
Weekendtur København
Weekendtur Roma
Weekendtur Barcelona
Weekendtur Budapest