Dyrke chilli hjemme

Bare for å ta det først, jeg er ingen ekspert på å dyrke chilli. Jeg har høstet en del chilli, jeg har av og til kjøpt ferdige planter på hagesenteret i juni, med både blomster og kart, satt dem i hagen og høstet utover høsten. Dette er første gang jeg dyrker fra frø, og det er første gang jeg gjør det inne. Jeg har akkurat begynt å få blomster på plantene så det er ikke engang sikkert det blir noe av det. Men jeg prøver å tenke litt nytt og vil dokumentere det jeg gjør både for min egen del og forhåpentligvis kan andre ha nytte av det.

Plantelys

Uten å bli for teknisk, plantelys er en en lyspære, en led pære, du får det også som armatur, som lyser med akkurat de “fargene” som planten trenger (rødt, blått, lilla, lys) i fotosyntesen. Jeg har altså valgt en pære med vanlig sokkel og så har jeg satt den inn i en vanlig liten gulvlampe. Fargene og den lyser med er vist på bildet. Den trekker bare 3 watt, så om den står på i 12 timer så er kostnaden til strøm mellom 3 og 4 øre.

Det er to “skoler” innen bruk av plantelys. Du har de som velger å forlenge dagen, de bruker timer og setter det på to tre timer før solen står opp, skrur det av igjen når solen står opp og skrur det på igjen om kvelden og rett og slett forlenger dagen med 5-6 timer. Jeg har valgt å forsterke sollyset, d.v.s. jeg har på lyset mens det er sol. Jeg har ikke brukt timer og har “oppsettet” mitt på kontoret, så jeg har rett og slett satt det på mens jeg er på jobb og det er stort sett på dagtid. 🙂

Chilli planter dyrket innendørsSå er spørsmålet om det virker eller om det er “slangeolje”. Jadda det virker.  På bildet ser du to planter som er sådd samme dag, og de har stått i samme vindu hele tiden. Den store har fått plantelyset rettet mot seg, mens den lille nok også er litt påvirket av plantelyset siden den står bare en meter ifra, men den har først og fremst gjort fotosyntesen sin med sollys.

På bildet ser du den som er “behandlet” med plantelys til høyre. (trykker du på bildet får du opp en høyoppløslig versjon om du er interessert i detaljer) Den er litt høyere, men begge plantene er “toppet” for å få flere skudd nedenfra så det er ikke her du ser den store forskjellen. Det jeg først og fremst ser på er størrelsen/tykkelsen nede ved rota og generelt størrelse på blader og stengler. Den minste har en diameter nederst på 5 mm, mens den største har en diameter på 9 mm.

Som du ser på bildene er er det også stor forskjell på antallet “skudd” nedenfra. Jeg vil ha mange skudd for jeg vil klippe dem ned når de har båret frukt. Det er ikke tvil om at den som har fått godt lys er mer “buskete nedentil” 🙂 Jeg regner med at den lille har strukket seg mer mot lyset, mens den store har fått plenty lys og har derfor satt flere skudd nedenfra.
Chilli, bilde av rotKlippe ned chilli

Tid før den blomstrer

Når det gjelder tiden før den blomstrer så er det veldig liten forskjell mellom de to plantene. Det er bare tre fire dager i forskjell (det tok ca 75 dager før den første blomstret), og antallet blomster er heller ikke særlig høyere på den store planten, men den første blomstene på den store ser litt “kraftigere” ut. Så jeg regner med at både tid og antallet blomster er delvis genetisk bestemt. Da blir det spennende å se om hver enkelt chilli blir tyngre på den største planten og om den evnt. gir mer over tid.

Bildene under viser forskjellen på den blomsten som har kommet lengst, tatt samme dag.

Når det er sagt så kommer begge til å få kunstig lys utover høsten. Fra oktober av blir dagen så korte at jeg tviler på at chillien blir moden om ikke alle får ekstra lys

Blomst chilliplante

Jord og gjødsel

Siden du nå er på nettstedet vinlegging.net så må jeg blande inn litt vin. Plantene står i vanlig blomsterjord, men istedenfor stein i bunnen av potta bruker jeg vinkorker som jeg har skåret opp i 4 eller 8. Ca 6 cm opp fra bunnen, deretter en bit av en utslitt t-skjorte (bomull), ikke legg den dobbelt, det er meningen at røttene skal klare å trenge igjennom. Deretter 8-10 cm med jord. Vinkorker har jeg brukt lenge i forbindelse med andre prosjekter. De gir røttene mye luft, og de vil også suge til seg litt fuktighet så om du vanner rikelig og glemmer å vanne noen dager så er det vanligvis ikke krise.

Som gjødsel bruker jeg noe ganske så uvanlig, nemlig “gjærnæringssalt” som brukes når du lager vin, nærmere bestemt L.Larsen tronozym. En pose er 70 gram og så bruker jeg ca 5 gr, eller en teskje i en halvannen liters brusflaske som som jeg rister godt. Jeg bruker det heller ikke hver gang jeg vanner så det blir ganske drygt. Denne inneholder bittelitt fosfor og nitrogensalter som gir næring.

Utover høsten vil jeg også prøve å vanne en av plantene med “sølevann”. Jeg hadde en trillebår med ferdig kompost som sto ute i en skikkelig regnbyge her i sommer. Istedenfor å helle ut vannet, fylte jeg det på brusflasker og satte det i fryseboksen for å drepe egg fra brunsnegler og annet “utøy”. Jeg innbiller meg at det inneholder en del naturlig næring så det blir spennende å prøve det litt forsiktig.

Lus/bladlus

Jeg “luftet” plantene litt på de aller varmeste dagene i sommer og selvfølgelig klarte jeg å få bladlus på en av dem. Angrepet var begrenset så jeg “isolerte” planten som ble angrepet på ett eget rom og plukket dem en og en med pinsett. Jeg talte ca 50 lus og brukte vel en ti minutter på å plukke planten ren

Avlegger fra chilli/chilliplante

Jeg nevnte at jeg har toppet chilliplantene mine. Jeg prøvde å sette en av disse toppene i en kopp med vann og etter ca 10 dager begynte den å få røtter (den på bildet under har stått i vann i ca 30 dager og har fått unødvendig mye røtter). Denne plantet jeg i en potte og den kom seg ganske så kjapt. Om jeg sammenligner størrelsen på den vil jeg si at jeg sparer rundt 20-25 dager i forhold til å dyrke fra frø. Men jeg vet ikke enda om den setter knopp raskere eller om den i det hele tatt setter knopp. En pen liten plante ble det uansett.

En liten oppdatering her. Det lønner seg ikke med å ta avlegger med mindre du bare vil ha en grønn “prydplante” det tar evigheter før den blomstrer. Minst 40-50 dager lengre tide.

Avlegger fra chilliplanteFormere chilli