Gode råd rundt å sette vin av sett

Spesielle tips til deg som bruker vinsett.

*Les bruksanvisningen nøye.

*Liker du tørr vin, skal du bruke 10-15% mindre sukker enn det som står i oppskriften. Vinen kan evt. ettersøtes etter at den er ferdig.

*Jeg anbefaler råsaftbasert. Råstoff basert på frysetørket frukt/saft, synes vi gir et dårligere resultat.

*»Bag in box» vin fungerer dårlig. Du skal da bare helle vann i posen, og etter at vinen er ferdig skal posen fungere på samme måte som polets pappvin. Hovedproblemet er at bunnfallet blir liggende på bunnen i posen, du blir ikke kvitt det, og det gir vinen gjærsmak. Det er også vanskelig å bli kvitt kullsyren som dannes under gjæring. Denne typen er også jevnt over dyr.

*Dersom du handler i butikk, skal du unngå esker som har falmet. Det betyr at de har stått lenge, og evnt, i vinduet.

*Råstoff kvaliteten varierer ifra år til år, noter deg alltid holdbarhetsdatoen på den vinen du setter, dersom du bruker vinsett. Dersom du synes den er spesiellt god, kan det godt være at leverandøren kan skaffe deg mer fra samme parti.

*Når det gjelder rødvin sett, anbefaler jeg «blandingsviner», d.v.s. at det i tillegg til drue er brukt f.eks. kirsebær, hyllebær, eple, stikkelsbær, nype o.s.v. Disse får en mer «kompleks» smak, rene drueviner kan lett bli litt kjedelige. Grunnen er at en del av de smaksstoffene du normalt finner i rødvin sitter i skallet og i kjernene. Disse frigjøres når vinen gjærer. Druesaft inneholder ikke samme mengde av disse stoffene, derfor blir det ofte tilsatt saft av andre frukter for å oppveie dette.