Vin klarning

Vinen klarner av seg selv hvis man tar tiden til hjelp. Tilsettes ikke klarningsmiddel kan du regne med at klarningen tar ca 1/2 år. Du bør stikke vinen om 3-4 ganger i løpet av denne tiden, slik at vi får vekk døde gjærceller som legger seg i bunnen av dunken, og gir vinen usmak. Skal du klarne med «naturmetoden» vil jeg foreslå følgende metode. Sett dunken kaldt, stikk om etter 14 dager. Stikk om igjen etter nok en måned. Stikk om etter 2 måneder, siste omstikking etter 3 nye måneder altså totalt 6 måneder og 14 dager fra start. Er ikke vinen 100% klar nå bør du bruke klaringsmiddel.

Kjemisk klaring, kiselsol, gelatin
Det finnes et titalls «kjemiske» stoffer som kan brukes til å klarne vin, noen av dem setter smak, andre skal tilsettes i så små mengder at det er upraktisk å bruke dem, andre er veldig dyre og atter andre «stjeler» smak ifra vinen. De fleste bruker nå et eller flere av følgende fire kieselsol, gelatin evt. chitosan, pectinase og bentonite. Virkemåten er beskrevet her.. Jeg har vært en svoren tilhenger av kieselsol/gelatin men har nå gått over til kielsesol/chitosan. Jeg merker ingen forskjell på resultatet, men chitosan kommer ferdig oppløst, mens gelatinen må du løse opp selv, noe som tar noen minutter. Du får ferdig oppløst gelatin, men jeg har opplevd at den har vært «sur», så nå er det chitosan som gjelder, av rent praktiske årsaker.

Mekanisk klaring
Med mekanisk klaring mener jeg bruk av filterapparat som er spesiallaget for klaring av vin. Disse gjør vinen 100% klar, men jeg vil anbefale at du klarer vinen ved hjelp av kieselsol/gelatin etpar dager før du går igang, eller i det minste lar vinen stå iro 3-4 dager slik at du får felt ut det verste gørret. Et filterapparat koster 100-150,- og en filterplate som brukes en gang koster ca 10,- Går du rett på uten å ta deg tid til å klarne vinen litt på forhånd er det viktig at du starter med et grovt filter og går over til et finere etter at du har latt vinen gå igjennom en gang, ellers vil det tette seg fort. Les mer.

Andre klaringsmidler som nå blir lite brukt.

*Aktivt kull. Effektivt klaringsmiddel, men fjerne både lukt, smak og farge fra vinen. Kan brukes på «udrikkelig» vin som da kan tilseetts i bowles e.l.

*Eggehvite. Reagerer med garvesyre og utfelles sammen med grums som er i vinen

*Tørket og finknust eggeskall. Samme virkning som over.

*Husblas Kjenner ikke til virkemåte og framgangsmåte. Ok, 20 år senere har jeg set Brødrene Price på TV, og de bruker husblas. Selvfølgelig er det gelatine

*Agar-agar Kjenner ikke til virkemåte og framgangsmåte

*Skummet melk. Gjør ikke vinen 100% klar, men har en klarnende effekt og kan brukes til å pynte på grå/brun misfarget vin.


Om du vil ha mer informasjon om å klarne vin, sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)Litt tekstlinker for å tjene noen kroner

Barnevogn
Joggevogn
Søskenvogn
Bilstol
Sykkelvogn