Knivsliper

Med litt ujevne mellomrom presenter jeg ett produkt eller en tjeneste her på forsiden som jeg både tjener litt penger på og som jeg er fornøyd med som bruker. Det forrige var en liten hjelper til å så frø, denne gangen er det en knivsliper.

Knivsliper (som virker)

Jeg har etterhvert prøvd det meste for å holde knivene mine skarpe, men har ikke vært helt fornøyd med hverken elektriske eller de som har to ru hjul som man drar knivene igjennom. Nå har jeg endelig funnet noe som fungere.
Kjøp knivsliper
Med denne setter du en fast vinkel på «slipesteinen» (den er under den «pinnen» som berører eggen på kniven på bildet), og hviler kniven i stativet. Så drar du steinen over i store ovale buer til kniven er skarp. 🙂  Vel det er ikke ganske så enkelt. Du må bruke slipesteiner med ulike «finhet» (grit), det følger fire med i pakken. Du må selvfølgelig slipe begge sider, og legge inn litt «trykk» nedover når du presser den mot eggen, men ikke når du drar den fra deg, men dette er ting som du kommer fort inni.  Det er fem «forhåndsdefinerte» slipevinkler som er markert på stangen.  For tykkbladet/tynnbladet utendørskniv/hobbykniv, for tykkbladet/tynnbladet kjøkkenkniv og for kniv med sagtinder/brødkniv. Den er «trinnløs», så du kan velge vinkelen du vil. Jeg har også limt inn en video nedenfor som viser det grunnleggende.

Dette er en etterligning av den originale Edge Pro som er mer solid og har bedre steiner og mer tilbehør som standard, men den er også 7-8 ganger så dyr.  Denne koster pr. like under 350,- (som er tollgrensen) med frakt pr. juli 2019.

Mer info om/kjøp knivsliper

Watch this video on YouTube.

Råd og tips for å slipe kniv

Jeg har hatt denne noen dager og slipt opp noen kniver. Her er noen foreløpige råd og tips.

Kniven vil bli skarp også om du drar steinen fram og tilbake, men prøv å arbeid på en måte som gjør at du får brukt hele brynene, så utnytter du slipesteinene bedre. Drar du dem fram og tilbake vil du slite dem ett sted, og de holder bare til noen få kniver.

Det følger med olje til å ha på brynet, men jeg har valgt å bruke vann som er rensligere. Legg steinene i bløt i 15 minutter før du begynner så slipper du bruke vann mens du arbeider. Jeg bruker imidlertid olje på stangen som slipesteinen sitter på så glir den lettere fra og tilbake.

Skriv hvilken finhet den enkelte steinen har på baksiden før du begynner. Det står på framsiden, men det «sliper» du av etter kort tid.

Ikke kjøp «grovere» bryner utenom de som følger med. Jeg tenkte at noen av knivene mine var så ødelagt at det burde lønne seg med grovere steiner så jeg kjøpt et grovt bryne utenom. Det var imidlertid så grovt at det «hang» fast i metallet, så det lønner seg bedre å bruke litt finere grad (det som følger med i settet) og heller holde på litt lengre.

Rengjør steinene med en gang, det fine støvet ruster ganske for selv om knivene er i rustfritt stål. En gryteskrubb i netting er fin til å gni av metallet som legger seg på steinen. Gjør dette også mens du sliper. Legger det seg for mye metall på steinen blir den for glatt.

Ikke begynn med «godkniven» selv om det er fristende. Øv deg med en nedslitt og gammel først, det enkleste å begynne med er en stor og bred kokkekniv som har rett «bakside», altså ikke en buet kniv. EN kniv med rett «rygg» bedre støtte mot stativet.

Det lønner seg å finne vinkelen på den originale eggen og lage den nye lik. Dette gjør du ved å tusje litt på selve eggen (tusj følger med), dra forsiktig over steinen (før den er vætet) og ser om steinen akkurat tar bort fargen, gjør den ikke det må du justere vinkelen. Men om du har en merkevarekniv, så ta ett søk på navnet i google først, kanskje finner du informasjon om vinkelen på nettet.

Hvis du har induksjonstopp eller annen keramisk topp, så er den ypperlig til å bruke som «bord» for knivsliperen. Sugekoppene får godt feste, den står helt i ro og den er helt i vater, noe som bordet mitt viste seg å ikke være 🙂

Bruk youtube, både for montering og for å lære teknikk. Det følger med ett lite hefte, men det jeg fant fort ut at det var litt tungt stoff, selv om jeg regner meg selv som brukbar i engelsk. Ser du videoen over (du kan begynne 6 minutter uti for å spare litt tid), så er du igang