Tapping av vin på flasker

Før vin has flasker skal den være 100% klar og fri for kullsyre. Det siste sjekker du med å ta dunken som er stukket om for siste gang. Legge hånden over åpningen og riste godt i 30 sek. freser det i åpningen når du slipper opp hånden, må dunken ristes litt. Ikke tapp vinen på flasker før det er helt dødt når hånden løftes. Alt som skal brukes til oppbevaring av vin må være helt rent, bruk et spesialrengjøringsmiddel som ikke etterlater såperester.

Ett hjelpemiddel som mange ølbryggere bruker som kalles en flaskefyller, det er en hevert med en ventil på tuppen. Når tuppen er i bunnen på flasken så er den åpen, løfter du den opp fra bunnen så lukker den seg, og du kan flytte heverten til neste flaske uten å søle. Den er uprøvd av meg, men det virker som en smart patent, spesielt om du lager mye vin.


Tapping på vinflasker
Jeg synes vinflasker er det som egner seg best til oppbevaring av hjemmelaget vin. Før du starter tappingen har du så mange korker som du trenger (+1-2 i reserve) og har dem i en brødpose. Fyll på med kokende vann rett fra kranen (la det renne kun varmt vann en stund før du fyller posen) knyt igjen og legg i vasken. (Noen sverger til å koke korkene under lokk i 1/2 time. Dette vil jeg ikke anbefale. Kokes de ødelegges korkene. De blir harde og smak frigjøres) Bruk hevert og tapp vinen direkte fra ballongen og over på flaskene. Stopp før vinen når helt til topps. Tapp over i flasker og tapp en slump vin i et litermål eller annet redskap med helletut, og juster vinmengden i den enkelte flaske. Jeg synes mellom 3,5 og 4,5 cm fra tuten er passe nivå (d.v.s. mellom 1 og 1,5 cm fra vinen til korken, ulike korker har ulik lengde). Bruk et skikkelig korkapparat til å sette i de oppbløtte korkene. Da ødelegger du ikke korken, du risikerer ikke å knuse flaskene som du risikerer når du bruker korkdunker og du sliter deg ikke ut.
Deretter setter du på krympekapsler. Det gjøres best ved hjelp av damp fra en kaffekjele eller varmepistol. Tørk av flaskene med en ren klut, og sett på etiketter.

Glassflasker med skrukork
Nest beste oppbevaringsmetode etter min mening. Fyll flaskene nesten helt opp. (1.5 cm luft) før kork settes på. Det er en fordel om flaskene har farget glass.

Pappvinsett
Du kan enten vaske utav de som man får kjøpt på Polet, eller kjøpe nye sett i forretninger som selger vinleggingsutsty o.l. Du finner størrelser fra 3-20 liter. Egner seg til hetviner som er smaksatt f.eks. vermouth og aperitiffer. Er også velegnet til rødvin og hvitvin som skal drikkes iløpet av 3-4 måneder. En treliters er også greit å ha stående på kjøkkenet, «husholdningsvin» er godt som tilsetning i sauser, gryteretter o.l.

Oppbevaring på ølflasker
Har du kapseljern og kapsler kan du oppbevare vin på ølflasker. Spesielt egnet til hetvinstyper som vermouth, hvor det blir mye for en person å drikke en helflaske, og til «matlagingsvin» hvor man ofte ikke trenger en hel flaske.

1.5 liters brusflasker
Jeg er ikke så veldig glad i den oppbevaringsmetoden, men det fungerer forsåvidt ok. Fylles helt opp, de er litt «elastiske» og tåler evt. volumedringer på vinen som skyldes temperaturforandringer.

Gå til neste punkt


Om du vil ha en grundig innføring i å lage hjemmelaget vin, sjekk boken «Vin med smaker fra naturen» (sponset lenke)Litt tekstlinker for å tjene noen kroner

Barnevogn
Joggevogn
Søskenvogn
Bilstol
Sykkelvogn