Vin i kullsyremaskin

Kan jeg lage «champagne» av hvitvin med Sodastream?
Vel, Sodastream advarer mot dette i bruksanvisningen og de er klare på at om du bruker brusmaskin til noe annet enn vann så mister du garantien. Men, det går an, det gjelder bare å være forsiktig og du gjør det selvsagt på eget ansvar.

Det som kan skje er at du får for mye trykk, fordi vin tar ikke til seg like mye av kullsyregassen som vann gjør. I verste fall kan flasken sprekke, men jeg har aldri sett det dokumentert, og har det skjedd så har det sannsynligvis vært en gammel, slitt flaske. Det som er mer vanlig er at flasken oppfører seg som en «rakett» akkurat idet du løsner den fra maskinen, og du kan få skader på maskinen, deg selv og på «interiøret». Det blir som å riste en brusflaske så det kan lett sprute utover. (søk på sodastream wine i youtube så får du opp en del eksempler på det 🙂 )

Om du ikke allerede eier en kullsyremaskin så kan du kjøpe en Bubliq med den kan du tilsette kullsyre til vin. Du kan kjøpe Bubliq her. Og om du vil lese mer om hvordan den fungerer kan du se her.

Vil du lese mer om hvordan du kan bruke maskinen du allerede har til å carbonere vin, kan du lese resten av artikkelen.

(Inneholder betalte annonser.)

Slik gjør du det:
For det første, det går ikke med alle Sodastream maskiner. Det må være av den typen som flasken skrues fast. Det går f.eks. ikke med Spirit. D.v.s. det går med brusmaskiner av type Spirit også, men da må du være enda mer forsiktig

Det er viktig at vinen er iskald.

Ikke fyll flasken like mye som når du setter kullsyre til vann. 7 dl. i en 1 liters flaske er mer enn nok.

Ikke hold knappen på kullsyremaskinen like lenge inne som når du lager kullsyret vann. Slipp knappen opp (det er ikke alle kullsyremaskiner du kan gjøre dette med) og la vinen absorbere kullsyren før du gjentar. Bruk heller ikke like mye kullsyre som du gjør når du bruker vann (om du har mulighet for å kontrollere det). Når du har «øvd» deg ettpar ganger kan du prøve å tilsette mer kullsyre hvis du mener at vinen din ikke får nok «futt»

Når du er ferdig med å tilsette kullsyre er det viktig at du ikke skrur løs flaska med en gang. Det blir som å åpne en brusflaske som nettopp falt i gulvet. La den stå, gjerne fem minutter eller mer.

Du kan godt ta hele maskinen med deg ut eller bak dusjforhenget 🙂 når du løsner flaska. Er dere to så kan en holde maskinen mens den andre skrur løs flaska med begge hender. Stopp når du hører det begynner å «frese». Roer den seg kan du løsne bittelitt til. Begynner det å bruse over, skrur du tilbake.

Dett var dett. Det er litt komplisert men med litt trening kan du lage cider av fruktvin eller «champagne» av hjemmelaget hvitvin eller rosevin, eller for den saks skyld «pappvin»

Trenger du kullsyremaskin fra Aqvia, Sodsatream eller Aarke så finner du det her

Under har jeg limt inn en video av hvordan det gjøres med maskinen Sodastream Power