Vinsykdommer

Litt om vinsykdommer

Fire ting er viktig for å unngå vinsykdommer.
*Renslighet
*Riktig temperatur
*Svovling (konservering)
*Rask gjæring.

Renslighet
er alfa og omega. I det legger vi vask av frukt. Frysing av frukt i de tilfeller det vil være naturlig. Skolding av frukt. (se behandlig av den enkelte frukttype under oppskrifter.)

Videre er det viktig at dunken er rengjort grundig (bruk kaustik soda eller et spesialrengjøringsmiddel, ikke oppvasksåpe).

Alt utstyr som kommer i kontakt med vinen må være 100% rent, flaskene må være rene, du kan gjerne bruke etpar gram svovel i det vannet som du bløter korkene i. Silekleder o.l. må være kokte.

Det er også viktig å beskytte mosten mot innsekter og annen forurensning. Bruk gjærlås når den er på ballongen og legg et klede over dersom massegjæringen foregår i et åpent kar.

Temperatur
Det er så enkelt å passe på at det finnes ingen grunn til å slurve. Vingjær trives vanligvis best i temperaturer mellom 18 og 25 grader. De bakterier og sopper som er skadelig for vinen trives vanligvis i høyere temperaturer.

Svovling
Svovling av frukten/mosten dreper skadelige sopp/sporer, mens vingjæren overlever. Se her. NB! Ikke alle vingjærtyper tåler svovel like godt. Les på pakken.

Rask gjæring
Som de fleste vet er alkohol konserverende, og allerede ved alkoholkonsentrasjon på 3-4% begynner de aller fleste sporer og bakterier å få problemer med å vokse og formere seg. Derfor er det utviklet gjær til «hjemmebruk» som kjapt kommer oppi en alkoholstyrke på 4-5%. Det kan også være en fordel å sette en forsats.

Merk punkt 3. svovling er ikke nødvendigvis forenelig med punkt 4. rask gjæringe fordi svovling av mosten også vil bremse farten på vingjæren. Det er derfor viktig at du leser bruksanvisningen og sjekker om gjæren tåler svovel eller ikke.

Se tabell om vinsykdommer og hvordan du forebygger/evnt. blir kvitt dem

Danske Rasmuson har også en ommfatende oversikt over vinsykdommer


Tekstlinker, må tjene penger også

Barn og utstyr
Bilstol
Barneseng
Dåpsgave
Brystpumpe
Vugge
Barnesete bil