Cider, lage selv

Musserende, hjemmelaget «cider» av apertiffsett.

Jeg liker å eksperimentere litt med vin og vinlegging, noen er mer vellykkede enn andre, dette ble gjort på slutten av 90tallet, og resultatet var sånn «midt på tre». Jeg brukte vanlig vingjær men nå får du tak i cidergjær, så jeg ville valgt det isteden.

Jeg har ikke gjentatt dette selv. Isteden bruker jeg kullsyremaskin til både musserende vin og cider. Mye enklere og jeg synes også det blir bedre. Selvfølgelig kan en hjemmelaget cider som ettergjærer på flasker eller fat bli veldig god om du virkelig gjør deg flid og bruker topp råvarer, men lager du fra ett billig sett og er av den utålmodige typen så er det enklere med kullsyremaskin. Les mer om vin i kullsyremaskin her

Så over til hvordan jeg laget hjemmelaget cider

Først av alt vil jeg understreke at for å lykkes med cider er renslighet ekstremt viktig.. Når du setter vin normalt er det flere faktorer som spiller inn, og virker konserverende på vinen. Det er i første rekke alkoholinnholdet som normalt er ganske høyt 10% + svovel virker konserverende, det samme gjør gjærstoppen. I den oppskriften jeg tar utgangspunkt er alkoholinnholdet lavt 5-6%, og det brukes ikke gjærstopp eller svovel. Derfor er rengjøring viktig bruk Chempro eller et annet spesialmiddel.

En faktor som øker holdbarheten i forhold til vanlig vin, er innholdet av kullsyre som fordriver okygen, i tillegg brukes sitronsyre som også er konserverende.

En annen viktig ting er at det er små marginer å gå på når det gjelder sødmegrad, det må brukes oechslemåler.

Cider oppskrift

Selve oppskriften tar utgangspunkt i et vanlig aperitiff-sett fra Kyperens, (i dette tilfellet jordbær), men bruker bordvingjær isteden for hetvinsgjær. (typen er dessverre utgått)
Ingredienser:
*18 l. vann (20-25 grader)
*2 kg. sukker
*Mosten/saften
*Pose 2-3-4-5(bentonite-vinenzyme-gjærnæring og gjær) +sitronsyre (50 g.)
Bland alt untatt 8 liter vann og 0.5 kg sukker i et gjæringsspann
Etter ca 20 timer startet gjæringen.

Etter 2 døgns gjæring, er det på tide å tilsette siste 8 l. vann og 0.5 kg. sukker. Rist/rør forsiktig. Oechselvekten bør vise ca 25-30.

Rist/rør forsiktig på vinen de første 2 døgn etter at sukker/vann er tilsatt, deretter skal den stå iro slik at vi får bort noe bunnfall.

Mål vinen etter 5 dagers gjæring fra start. Når oechselgraden er ca 0, skal vinen stikkes om. Stikk om vinen og hell bort bunnfallet. Deretter tilsetter jeg pose 9 og 10. (Kieselsol/ gelatine) Rister godt, og tilsetter 150 g. sukker oppløst i litt vin. Nå tapper du vinen over på 1.5 liters brusflasker.


Da jeg laget dette var halvannenliters flaskene hardere og stivere enn de er idag. Dette er ikke testet med dagens myke flasker

Grunnen til at jeg tilsetter sukker er for å få gjæringen igang igjen etter at vinen er kommet på flasker. Det produseres kullsyre under gjæringsproseen.
Jeg bruker 1.5 liters brusflasker av flere grunner.
*Tåler mye trykk.
*Man kan klemme på dem, når de er knallharde, er ettergjæringen ferdig.
*De tåler frost (se lenger nede)
*Det er mindre arbeid enn å bruke ølflasker som er alternativet.

Flasken står nå og ettergjærer. Når de er ferdige skal de være like harde som en uåpnet flaske brus. Så klem på dem bruk en flaske brus for å sammenligne. I mitt tilfelle tok det 3 døgn. Nå skal flaskene stå kaldt, (slik at gjæringen stopper) og oppreist (slik at bunnfallet legger seg på bunnen) i minst 3 uker for å klare.

Når vinen skal serveres er den enkleste måten å unngå bunnfallet på følgende: La dem stå oppreist slik at bunnfallet synker. 1-2 timer før servering setter du flaskene oppreist i fryseren. Selve bunnfallet fryser før vinen, p.g.a. av alkoholinnholdet i vinen og de «faste» stoffene i bunnfallet. Når bunnfallet er frosset kan du helle vinen over i en mugge om dere er flere som deler den. Er du alene heller du det på en flaske med kork, ellers forsvinner kullsyren før du får drukket den opp.

Oppsummering: Cideren smaker friskt, og bobler er «gøy». Den lukter litt gjær, men den smaker egentlig lite gjær, iallefall når den serveres iskald.
Alt i alt et morsomt eksperiment som jeg nok kommer til å gjenta. Jeg kommer nok til å prøve en annen type neste gang. Det er fristende å prøve med eplecider eller pærecider, som nok egner seg bedre til cider enn jordbær.
Å doble mengden sitronsyre kan også være aktuellt, samt å bruke en annen gjær, som denne spesialgjæren for cider


Tekstlinker, må tjene penger også

Barn og utstyr
Barnesete bil
Bilpute med isofix